سلامت نیوز: سردرد گرفتن در نتیجه خوردن تعدادی از غذاها، علامتی است که بسیاری از افراد را نگران و سردرگم میکند. در این زمینه اعتقادی شایع شده است که میگوید این غذاها سبب افزایش فشار مغز میشوند. از آنجایی که افزایش فشار مغز اختلال خطرناکی است و درصورتیکه بهموقع تشخیص داده نشود، سبب بروز آسیبهای جبرانناپذیری در فرد میشود.
به گزارش سلامت نیوز،روزنامه سپید نوشت: برای دانستن درست یا غلط بودن این تفکر و چگونگی تمیزدادن سردردهای ناشی از افزایش فشار مغز با سایر سردردها، با سید مسعود نبوی، نورولوژیست و عضوهیات مدیره انجمن مغز و اعصاب ایران گفتگو کردیم.
آیا سردرد ناشی از خوردن برخی مواد خوراکی، نشانه بالا رفتن فشار مغز است؟
خیر. تابهحال در دنیا موردی از افزایش فشار مغز با خوردن مواد غذایی گزارش نشده است و این سردردها ناشی از فعال شدن مرکز میگرن در مغز افراد است. خوردن بعضی از غذاها ممکن است، مرکز میگرن را در مغز کسانی که زمینه میگرن یا سابقه آن را دارند فعال کند و باعث شروع یا تشدید سردرد شود. البته هر یک از افراد بسته به سیستم میگرنی خود با غذاهای متفاوتی دچار سردرد میشوند، برای مثال موز، آجیل، مرکبات، قهوه، پنیرهای کهنه و ادویهجات ازجمله غذاهایی هستند که بیماران میگرنی بیشتر از آنها شکایت دارند و ما به آنها توصیه میکنیم که اگر طبق تجربهشان این غذاهای باعث شروع سردردشان میشود، از آنها پرهیز کنند. در ضمن افزایش یا کاهش ارتفاع و پرخوابی و کمخوابی و بیغذایی و استرس هم از عوامل تشدیدکننده سردردهای میگرنی هستند.
چه عواملی باعث افزایش فشار مغز میشوند؟
هر عاملی مانند تومور، التهاب، عفونت یا فقر آهن ممکن است، فشار مغز را بالا ببرد. گاهی مصرف داروهای ضدبارداری یا داروهای ضد آکنه مانند تتراسایکلین و همچنین زمینه اختلالات هورمونی یا التهاب مفاصل هم سبب افزایش فشار مغز میشود. اما بیماری هم به نام سودوتومورسربری وجود دارد که فشار مغز بدون وجود این عوامل بالا میرود و بیشتر زنان و دختران جوان که بهیکباره افزایش وزن پیدا میکنند به آن دچار میشوند.
علائم افزایش فشار مغز چه هستند؟
مهمترین علامت افزایش فشار مغز، سردرد است و اگر این افزایش فشار تدریجی باشد، سردرد هم بهصورت تدریجی تشدید میشود. سردرد ناشی از فشار بالای مغز در تمام سر منتشر میشود و ممکن است، همراه با استفراغ و تهوع باشد و ازآنجاکه به عصب بینایی فشار میآید، فرد دچار اختلال و تاری دید و گاهی دوبینی میشود. نکته مهم این است که فشار بالای مغز به اعصاب حرکت دهنده چشم فشار آورده و آنها را فلج میکند و بیمار دچار عدم تعادل میشود یا حتی ممکن است نابینا شود. در بعضی موارد هم ممکن است بیمار حتی به کما برود، اما باید گفت که افزایش فشار مغز بهندرت سبب سکته مغزی میشود. البته همه این علائم به این بستگی دارد که افزایش فشار مغز چقدر تدریجی و ناگهانی باشد. در نتیجه آنچه گفته شد، روشن است با توجه به تبعات خطرناک ناشی از این بیماری، باید بهسرعت آن را شناسایی کنیم و فشار مغز را کاهش دهیم. مهمترین عامل ایجادکننده بیماری سودوتومورسربری افزایش وزن است و ما همیشه توصیه میکنیم، بیماران و بهخصوص خانمهای جوان وقتی بهبود پیدا کردند و وزن خود را کاهش دادند، دوباره به افزایش وزن دچار نشوند.
چگونه میتوان افزایش فشار مغز را از میگرن تشخیص داد؟
علائم این بیماری با میگرن متفاوت است. معمولا سردردهای میگرنی دورهای و منقطع هستند و بیمار پس از بهبود سردرد، دیگر درگیر علائم بیماری نیست و شرایط عادی دارد. در ضمن میگرن معمولا مانند افزایش فشار مغز تاری دید و دوبینی نمیدهد، اما زمانی که فشار مغز بالا است، بیمار دچار دردهای پیشرونده میشود، سردرد او آرام آرام تشدید میشود و علائم بعدی بیماری به همین شکل در او افزایش پیدا میکند. در نتیجه بیمار بههیچوجه بهبود پیدا نمیکند و علائم ثانویه متعددی پشت سرهم بر او حادث میشود. در ضمن زمانی که فشار مغز بیمار بالا است، سردردها معمولا به مسکن هم جواب نمیدهد و تنها راه علاج هم این است که فشار مغز را پایین بیاوریم.
نظر شما